Frågor & Svar

Om mig …

Vem är du?

Norrmannen som hittade kärleken i Sverige. Året 2011 flyttade jag från mitt gamla kära hemland Norge till mitt nya kära hemland Sverige. Jag bor numera i byn Västra Spöland strax utanför Umeå tillsammans med fru och två barn.

Vad betyder “La ve du”?

I flera västerbottniska bondska dialekter säger man ”La ve du”, vilket betyder bredvid dig. För det är vad bröllopsbilder ska handla om, och det är vad jag vill föreviga: Ni två bredvid varandra. Jag la ve du, och du la ve mig. Därför har jag sedan 2014 gått under namnet “La ve du” för min bröllopsfotoverksamhet.

Hur länge har du fotat bröllop?

Jag fotade mitt första bröllop 2009, och sedan dess har jag bara fortsatt.

Varför är du en bröllopsfotograf?

För att det känns viktigt och betydelsefullt. Självklart fotar jag bröllop för att det är roligt, men mitt största mål med att fotografera bröllop är att bröllopsbilderna ska bli till stor glädje för er i lång tid. Att investera i bröllopsbilder är en investering i ert äktenskap.

Om bröllopsfotografering …

Var fotar du bröllop?

Jag tackar ja till att fota i ditt smultronställe i Sverige, var det än kan tänkas vara. Eftersom jag befinner mig i Norrland är det naturligt att det blir mest bröllop i Norrland. Nu är det också så att Norrland verkligen har vunnit mitt hjärta. Jag trivs med att bo och leva här uppe, och den norrländska naturen ägnar sig verkligen för bröllopsbilder. Men jag har till exempel också fotat i Dalsland, och även i Norge.

Hur fotar du ett bröllop?

Under bröllopsdagens olika moment försöker jag att vara så lite i vägen som möjligt, för att föreviga det som händer utan att påverka det som händer. Brudparfotograferingen är annorlunda – då är inte längre målet att inte påverka det som händer, utan att faktiskt vara med och påverka. Då är min främsta uppgift att få er att slappna av, och för att lyckas med det behövs kommunikation mellan oss. Däremot pratar jag inte hela tiden, eftersom jag även vill att ni ska få vara i er egen bubbla och för att fånga dessa ögonblick. Platser för fotograferingen planerar vi förstås innan, men vi kan också upptäcka nya platser spontant.

Hur stor del av vår dag kan du fota?

Ni kan välja mellan halvdagsfotografering och heldagsfotografering. Väljer ni ett halvdagspaket är jag med fyra timmar, vilket ger tillräckligt med tid för att fota vigsel, porträtt och lite förberedelser/mingel. I vigselfotografering ingår självklart att föreviga spänningen i luften före den stora händelsen, de vackra ögonblicken under ceremonin och den härliga glädjen efter vigseln. Väljer ni en heldagsfotografering är jag med en obegränsad tid under dagen. På så vis kan jag föreviga alla moment från förberedelserna tills dansen – eller så länge ni vill att jag ska vara där.

Om bröllopsbilder …

Varför borde vi investera i bröllopsbilder?

Alla andra kostnader för bröllopet är kortsiktiga som gäller för endast själva bröllopsdagen. Men kostnaden för bröllopsbilderna är en långsiktig investering – något ni kommer få glädje av i många år framåt. Bröllopsbilder har inte endast ett symbolvärde, de kan också rent konkret hjälpa och stärka. Att stanna upp och betrakta den förevigade kärleken mellan er två är något som kan ständigt tillföra något positivt i vardagen och stärka förhållandet.

Vad inkluderar dina paket?

I ett paketpris ingår arbetet som läggs på planering, resa, fotografering, bildbehandling och support. Jag finns alltid tillgänglig för att svara på era frågor och för att vägleda er genom processen. Utöver själva arbetet innehåller samtliga paket alla bildfiler och ett webbgalleri. Väljer ni ett premiumpaket får ni dessutom ett album. Läs mer under Paket & Priser.

Hur många bilder får vi?

Antalet bilder jag levererar varierar från bröllop till bröllop, eftersom inget bröllop är det andra likt. Ju större del av dagen jag får föreviga ju fler bilder kommer ni att få. Väljer ni ett av de större paketen kan ni räkna med ett tresiffrigt antal bilder.

Vad är dina priser?

Från 6 000 kr. Läs hela prislistan under Paket & Priser.

Kan vi få delbetala?

Ja, det går bra upp till 1 år efter bröllopet. Säg till om ni önskar delbetalning och skräddarsy ett upplägg som passar er. Exempelvis kan jag fakturera per kvartal eller varannan månad. 25% av totalbeloppet ska betalas innan bröllopet.

Har du en fråga som jag inte besvarat här? Tveka inte med att skicka iväg ett mejl till bjarte@lavedu.com, ringa mig på +46 707280515 eller messa mig på samma nummer.